به گزارش رویداد خبر به نقل از روابط عمومی بانک توسعه صادرات ایران، طاهره نورسته رئیس اداره کل اعتبارات شرکتی این بانک در نشست تخصصی مذکور با اشاره به اهمیت تلفیق ابزارهای تامین مالی و سفارشی سازی محصول برای مشتریان گفت: در حال حاضر، استفاده از ظرفیت بازار پول و سرمایه و ابزارسازی متناسب با پیچیدگی کسب و کار متقاضیان از طریق بانکداری شرکتی با رویکرد مشتری محوری و با همکاری شرکت های تابعه بانک از خدمات مهم بانک است که به زنجیره تامین بخش نفت، گاز و پتروشیمی کمک می کند.
وی افزود: به منظور جبران محدودیت های نقدینگی در بازار پول، تامین مالی کوتاه مدت و بلند مدت پروژه های بخش پتروشیمی از طریق بازار سرمایه و خدمات شرکت تامین سرمایه تمدن به عنوان مشاور عرضه، بازارگردان و متعهد پذیره نویسی و صدور ضمانتنامه مرتبط با تامین مالی متقاضی(بانی) استفاده می شود.
نورسته به بسترسازی برای استفاده از ابزارهای اعتباری جدید از جمله اوراق گام، برات الکترونیک و فاکتورینگ بر اساس اسناد دریافتی تجاری شرکت های متقاضی اشاره کرد و اظهار داشت: این خدمات ذیل طرح الماسان بانک توسعه صادرات است که با توجه به کامل بودن زنجیره ارزش بخش پتروشیمی، امکان ارائه آن به ذینفعان واحد و زنجیره تامین هلدینگ های اقتصادی بدون اخذ پیش دریافت/ ودیعه نقدی و به صورت معاف از مالیات فراهم است.
رئیس اداره کل اعتبارات شرکتی بانک توسعه صادرات ایران تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۴۰ درصد از مانده تسهیلات بانک به بخش پتروشیمی تخصیص یافته که برای سرمایه گذاری ۴.۵ میلیارد دلاری در پروژه های بزرگ این حوزه صرف شده است.
وی تاکید کرد: با توجه به ظرفیت فعلی بهره برداری از پروژه های مذکور، نزدیک به ۱۰ درصد از صادرات این بخش، سهم بانک توسعه صادرات ایران است و در صورت تکمیل ظرفیت تولید این پروژه ها، این سهم به ۳۰ درصد افزایش خواهد یافت.
ارائه راهکارهایی برای تسهیل مبادلات ارزی در شرایط تحریم
همچنین در این نشست، محمد رضا بختیاری مشاور مدیر عامل بانک توسعه صادرات ایران در امور بینالملل، قابلیت های بانک توسعه صادرات ایران را تشریح کرد و گفت: این بانک به عنوان تنها اگزیم بانک ایران بر اساس رسالت خویش همه توان تخصصی خود را برای تسهیل مبادلات ارزی به کار بسته است.
بختیاری با اشاره به شرایط ناشی از تحریم های بین المللی اظهار داشت: مهمترین خدمات قابل عرضه بانک توسعه صادرات ایران شامل صدور انواع ابزار پرداخت، تسهیلات ارزی و به ویژه مدیریت وجوه شرکت های صادراتی با نرخ های رقابتی است.
وی تصریح کرد: در کنار اعطای تسهیلات ارزی و بازپرداخت های مربوطه، گشایش اعتبارات اسنادی، حوالجات ارزی و ضمانتنامه نیز در فهرست خدمات اگزیم بانک ایران است.
برنامه های صرافی توسعه صادرات برای حمایت از بازرگانان
همچنین فاطمه پوزش مدیرعامل شرکت صرافی توسعه صادرات در این پنل تخصصی گفت: صرافی توسعه صادرات اولین و معتبرترین صرافی مورد تایید بانک مرکزی است که به ویژه پس از تحریم های بین المللی شبکه کارگزاری غیر بانکی کشور را تجهیز کرد.
پوزش خاطرنشان کرد: این صرافی با بهره گیری از دانش تخصصی و نیروی انسانی خبره، متناسب با شرایط و نیاز مشتری به آن ها خدمات مشاوره ای ارائه می کند.
وی تصریح کرد: حمایت از صادرات و صادرکنندگان با ارائه خدمات در بخش های خرید، فروش، مدیریت وجوه ارزی و رفع تعهد ارزی آن ها در اولویت برنامه های شرکت صرافی توسعه صادرات است.
اهمیت تامین مالی از طریق بازار سرمایه
در ادامه شهسوارزاده، سرپرست معاونت خدمات مالی تامین سرمایه تمدن به چالش های تامین مالی در صنعت نفت پرداخت و گفت: نرخ تامین مالی، زمان، مجوزها، ریسک های نرخ بهره و ضمانتنامه ها از اهم چالش های تامین مالی در ایران هستند.
وی در ادامه به تشریح ظرفیت اوراق مرابحه پرداخت و گفت: اوراق مرابحه، اوراق بهادار ارزی هستند که دارندگان آن به صورت مشاع مالک دارایی یا دینی هستند که بر اساس قرارداد مرابحه حاصل شده و هدف از انتشار آن خرید دارایی/خدمات خارجی است.
شفافیت پیش نیاز تامین مالی
محمد حسین صدرایی مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه نیز در این نشست گفت: بر این باورم که ناترازی در هر بخشی، محصول قیمت گذاری دستوری است و بر همین اساس در بخش تامین مالی نیز نرخ بهره منفی ناترازی ایجاد می کند.
وی افزود: برای جلوگیری از رانت ضروری است، نرخ بهره مثبت شود؛ این روند زمینه تامین مالی با نرخ بهره واقعی را برای تولید کننده ایجاد و بهره وری را محتمل می کند.
صدرایی گفت: طی سال های اخیر استراتژی تامین مالی از بانک به سمت تامین مالی شرکتی حرکت کرده و در دو سال گذشته حدود ۲۲۰ همت تامین مالی از بازار سرمایه انجام داده ایم.
به گفته صدرایی، شفافیت پیش نیاز تامین مالی از طریق بازار سرمایه است؛ وی خاطرنشان کرد: شرکت ها برای منتفع شدن در این بازار، لازم است صورت های مالی حسابرسی شده و شفاف داشته باشند.
در پایان این نشست، اعضای این پنل تخصصی پاسخگوی سوالات حاضران در جلسه بودند.