به گزارش رویداد خبر به نقل از «کالاخبر»؛ بررسی روند معاملات بورس کالای ایران در ۱۰ ماهه امسال نشان می دهد که ارزش کل معاملات در سه بخش بازار فیزیکی، مشتقه و مالی نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد ۹۳ درصدی مواجه شده و به بیش از ۵۱۶ همت (هزار میلیارد تومان) رسیده است تا رکوردی جدید از ابتدای تاسیس این بورس (سال ٨۶) تاکنون به ثبت برسد.
بورس کالا در نیمه نخست امسال نیز با ثبت ارزش ۲۵۸ هزار میلیارد تومانی رکورد ارزش معاملات از ابتدای تاسیس را جابجا کرده بود.
رکورد پشت رکورد
از نکات قابل توجه معاملات ۱۰ ماه نخست امسال علاوه بر رشد چشمگیر معاملات سیمان، آهن اسفنجی، سنگ آهن و بسیاری از محصولات دیگر، می توان به شکسته شدن رکورد تاریخی حجم و ارزش معاملات تالار صنعتی و معدنی، حجم و ارزش معاملات تالار پتروشیمی، ارزش معاملات تالار فرآورده های نفتی و حجم و ارزش معاملات بازار فرعی بورس کالا اشاره کرد.
دادوستد ۵۸ میلیون تن کالا
در ۱۰ ماهه امسال حجم و ارزش معاملات بازار فیزیکی بورس کالای ایران نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ترتیب ۱۱۲ و ۱۰۹ درصد رشد کرد و نزدیک ۵۸ میلیون تن انواع کالا به ارزش بیش از ۴۸۸ هزار میلیارد تومان در این بازار داد و ستد شد.
در تالار محصولات صنعتی و معدنی، حجم و ارزش معاملات به ترتیب با رشد ۲۹۴ و ۱۲۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شد و ۴۲ میلیون تن کالا به ارزش ۲۷۷ هزار میلیارد تومان در این تالار مورد معامله قرار گرفت. در تالار محصولات پتروشیمی نیز ۴.۴۸ میلیون تن کالا به ارزش ۱۱۸ هزار میلیارد تومان و در تالار فرآورده های نفتی نیز ۱۱ میلیون تن انواع کالا به ارزش ۸۷ هزار میلیارد تومان معامله شد. به لحاظ حجم، تالار محصولات پتروشیمی رشد ۴.۵ درصدی را شاهد بود و ارزش معاملات این تالار رشد ۸۸ درصدی را به ثبت رساند. در تالار محصولات فرآورده های نفتی نیز با وجود کاهش نسبی حجم، ارزش معاملات رشد ۹۱ درصدی را به ثبت رساند.
بازار مشتقه
عملکرد بازار مشتقه بورس کالای ایران نیز در ۱۰ ماهه امسال نشان می دهد که در مجموع ۵ میلیون و ۶۸۴ هزار قرارداد به ارزشی بالغ بر ۱۳ هزار و ۹۴۷ میلیارد تومان منعقد شد. در این مدت ۵.۶ میلیون قرارداد آتی به ارزش ۱۳ هزار میلیارد تومان و بالغ بر ۲۵ هزار قرارداد اختیار معامله به ارزش ۲۵۱ میلیارد تومان دست به دست شد.
بازار مالی
در ۱۰ ماهه نخست امسال در بازار مالی بورس کالا نیز بیش از ۲ میلیارد و ۳۷۲ میلیون قرارداد شامل سلف موازی استاندارد، گواهی سپرده کالایی و صندوق سرمایه گذاری به ارزش ۱۳.۷ هزار میلیارد تومان داد و ستد شد.
به این ترتیب در بازار سلف موازی استاندارد ۸ میلیون و ۸۸۳ هزار قرارداد به ارزش ۸۸۰ میلیارد تومان، در بازار گواهی سپرده کالایی بیش از ۱۷۵ میلیون قرارداد به ارزش بالغ بر ۷.۴ هزار میلیارد تومان و ۲ میلیارد و ۱۸۸ میلیون واحد صندوق های سرمایه گذاری به ارزش نزدیک به ۵.۴ هزار میلیارد تومان معامله شد.