به گزارش ایبِنا، «میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در «وین» اتریش با اشاره به جلسه امروز (پنجشنبه) شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که تمامی اعضا بر ضرورت احیای برجام تأکید کردند.
وی در پیامی که در صفحه توییتری خود منتشر کرد، در خصوص جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت: «شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بررسی راستیآزمایی و نظارت در ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را به پایان رساند».
اولیانوف سپس در خصوص محور جلسه شورای حکام ادامه داد: «عملاً تمامی سخنرانان بر ضرورت احیای برجام تأکید کردند و برای مذاکرات وین که قرار است دوشنبه آینده (۲۹ نوامبر، هشتم آذر ماه) از سرگرفته شود، آرزوی موفقیت کردند».
جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از روز گذشته (چهارشنبه سوم آذر ماه) آغاز شد و به مدت سه روز تا روز جمعه این هفته ادامه دارد و قرار است مذاکرات اتمی بین ایران و گروه ۱+۴ با حضور غیرمستقیم ایالات متحده از هفته آینده در وین آغاز شود.
پیش از جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه (اول آذر ماه) وارد تهران شد و با «محمد اسلامی» معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی و «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفتوگو کرد.
وی پس از بازگشت از ایران در کنفرانس خبری وین تأکید کرد که گرچه مذاکرات با مقامهای ایرانی سازنده بوده اما بدون نتیجه باقی مانده است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره مذاکره با مقامهای ایرانی گفت: «مذاکرات موفقیتآمیز نبود. من خواهان احیای ظرفیت نظارت و بازرسیهای مورد نیاز آژانس هستم. خواهان احیای دوربینهای آژانس، سرویس و تعمیر تجهیزات آژانس و تمامی این چیزها هستم و مسئله دیگر این است که موضوعات باقیماندهای در مسائل پادمانی داریم. در مذاکرات شما تلاش میکنید از مسائل دفاع کنید، چیزهایی را پیشنهاد دهید اما توافق با ما برای ایران امکانپذیر نبود».
بعد از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران ذیل مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
جمهوری اسلامی ایران، بعد از برداشتن ۵ گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
دولت جو بایدن مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات وین زمینههای بازگشت آمریکا به برجام را فراهم کند، اما کاخ سفید در دوران ریاستجمهوری او از انجام اقدامات لازم برای بازگشت آمریکا از مسیر فشار حداکثری خودداری کرده است.
نخستین دور مذاکرات وین در دولت ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور جدید ایران قرار است از روز ۸ آذرماه در وین برگزار شود. ایران اعلام کرده تلاش برای رفع تمامی تحریمها مهمترین دستور کار هیأت ایرانی در این گفتوگوها را تشکیل خواهد داد.
در دولت «حسن روحانی»، رئیسجمهور سابق ایران نیز شش دور مذاکره در شهر وین برگزار شد اما آن مذاکرات به دلیل پافشاری آمریکا بر برخی مواضع غیرعقلانی به شکست منجر شد.
یکی از زمینههای اختلاف در آن مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریمهایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرد.
جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریمها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستیآزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.